Zašto svoj ured pretvoriti u zeleni ured?

Depositphotos_158681366_original

Jeste li znali da zrak u zatvorenim prostorima sadrži više od 900 vrsta kemikalija i čestica koje mogu biti štetne za ljudsko zdravlje?

Iako u zatvorenim prostorima provedemo u prosjeku 70 % vremena, posvećujemo premalo pozornosti kvaliteti zraka u njima. Loš unutarnji zrak može izazvati nelagodu i anksioznost te utjecati na lošiju produktivnost zaposlenika, a dugoročno može uzrokovati i razne bolesti.

Iako se s lošim zrakom u uredu možemo relativno lako nositi postavljanjem nekoliko sobnih biljaka, kao što je u svojoj studiji pokazala NASA, time se smanjuje samo mali dio utjecaja koje uredi imaju na okoliš.

Uredi su sve veći potrošači energije

S povećanjem IT potreba diljem svijeta raste i potreba za energijom koja će napajati sve te sustave i uređaje. A ona bi se prema nekim studijama mogla između 2006. i 2025. godine povećati čak devet puta. Rezultat toga je da vođenje ureda postaje sve skuplje.

Nekoliko je razloga zašto biste od svog ureda željeli stvoriti energetski učinkovito okruženje.

Prvi je svakako već spomenuti trošak.Uporaba energetski učinkovitih uređaja pomaže smanjiti troškove, jer su mnogo ekonomičniji od postojećih. Naravno, prije svake promjene vrijedi se upitati možemo li posao obavljati drugačije.

Prečesto zaboravljamo da operativna uredska oprema na koju smo toliko navikli košta mnogo više nego što plaćamo za nju. Uzmimo za primjer pisač, koji može potrošiti puno struje te zahtijeva kupnju papira i tonera koji mogu brzo postati nezanemarivi troškovi u slučaju nesavjesnog rukovanja.

Znate li koji vam postotak godišnjeg prihoda odnose skriveni troškovi ispisa?

Želim znati skrivene troškove ispisa

Drugi razlog za bolje iskorištavanje energije u uredu je utjecaj na okoliš. Smanjenjem količine električne energije koju potrošite smanjujete zagađenje zraka i vode iz elektrana te pridonosite zaštiti okoliša od stakleničkih plinova.

Kao treće, valjalo bi istaknuti i zaposlenike, koji će biti bolje informirani i savjesniji pri potrošnji papira, vode, struje itd.

Kako ostvariti zeleni ured?

U donjoj infografici možete vidjeti kako nekim jednostavnim mjerama možete smanjiti svoj utjecaj na okoliš i učiniti korak prema zelenijem uredu:

Uredi bi, na kraju krajeva, morali postati mjesto gdje se zaposlenici osjećaju dobro. Zašto tvrtke kao što su Apple i Google imaju tako iznimne urede, pročitajte ovdje.

Pročitaj više